Skolstöd till barn i Kairos sopstad, Egypten

I ett fattigt område, intill en av 22 miljoners stadens stora sopområden ligger ett väldigt speciellt center. Där erbjuds barn från fattiga familjer hjälp för att kunna genomföra och lyckas med den ordinarie, statliga skolan. Efter 6 år i den statliga skolan är det inte ovanligt att eleverna fortfarande inte kan skriva sitt namn eller räkna den enklaste matematik. Ofta är föräldrarna analfabeter och har inga pengar över för att betala extra lektioner för sina barn. De tvingas välja mellan mat och utbildning. Men denna plats ger så mycket mer än skolstöd. Det handlar om att på djupet få veta att man är älskad och värdefull, att bli trygg nog att fråga då man inte förstår och att få hopp och resurser för att kunna skapa sig en framtid.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Centret har äntligen fått tillåtelse att öppna upp för full kapacitet. De hjälper drygt 600 grundskoleelever och 15 som går på universitet att klara sina ordinarie studier, betala skolavgifter mm. Centret är en fristad för barnen som alla kommer från mycket fattiga förhållanden. De bedriver även specialundervisning för barn med särskilda behov. Fyra lärare har under 2022 fått utbildning i att kunna
stödja dem ännu bättre. En annan viktig del är sommarskolan, som de arrangerar för att eleverna inte ska glömma vad de lärt sig under de 3-4 månader långa sommarloven. Organisationen har en genomtänkt helhetssyn i sitt arbete. Det innebär att de ser till hela barnet, känner varje barns familj och samarbetar med dem.

Vad vill vi göra mer?

  • Organisationen har en dröm om att hyra ett grönområde intill centret för barnen ska kunna få leka utomhus.
  • De vill starta ett datacenter, så att barnen ska kunna lära sig datakunskap.
  • De planerar att öppna ett center för barn med särskilda behov, i anslutning till nuvarande center.
  • Undernäring är ett stort problem, som de önskar kunna hjälpa till med.

Tack vare centret kunde flickan ta studenten och vill nu studera vidare

En flicka berättar: "Jag växte upp i en fattig familj, min pappa hade inget arbete och mådde psykiskt dåligt. Jag hade mycket nedsatt syn. Genom den hjälp jag fick på centret så lyckades jag mot alla odds bli den bästa studenten av alla som tog motsvarande studenten på den statliga skolan 2021, vilket jag fick mycket uppmärksamhet för! Mitt mål är nu att studera medicin och centret kommer göra vad det kan så att jag kan fortsätta studera!"

Projektet rekommenderas för en Ge för livet kampanj Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Projektet kan även stödjas via att vara fadder genom Barnhjälpen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Insamlingsnummer 43434 · Ge för livet 63434 · Barnhjälpen 53434

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Helen
Regionledare för Europa, Mellanöstern och Nordafrika


Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.